Monday, May 31, 2010

GO HOME AMERICA





ATLANTİK ÖTESİNDEN AMERİKA, ORTA DOĞUDAN ELİNİ ÇEKİP,

BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİNDEN VAZGEÇMEZSE, İSRAİL KATLİAMLARI ARTARAK DEVAM EDECEKTİR.


BÜTÜN ŞEHİTLERE ALLAHTAN RAHMET,
YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI DİLERİM.

Melis

Wednesday, May 12, 2010

AVRO KRİZİNE KALKAN , CARİ AÇIĞIMIZA DEVAM ...

Avro Krizine Kalkan, Cari Açığımıza Devam…


Yunanistan krizinin tüm Avro alanına bulaşmasını önlemek için 440 milyarı Avrupa Birliği üyesi ülkelerden, 60 milyarı komisyondan ve 250 milyarı IMF’den olmak üzere 750 milyar Avro’luk bir paket oluşturuldu ve bu pakete “kalkan” adı verildi. Yunanistan için açılan 110 milyar Avro’luk paketle beraber, ABD’nin kurtarma paketinden daha büyük, yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir likidite sağlama paket yaratılmış oldu. Bu paketin içindekiler hemen açılıp saçılıp dağıtılmayacak tabii. Paketin varlığı, bulaşma ihtimali çok yüksek krizi şimdilik yatıştırdı. Pakettekiler açılıp saçılmıyor, sadece zaman kazandırıyor. Yangının alevlenmesi halinde köpüğün kapının arkasında asılı olduğu rahatlığını veriyor.

Eksik olan ne? Eksik olan, kamu maliyesi krizi yaşayan Güney Avrupa ülkelerinin krizinin nasıl aşılacağının henüz belli olmamasıdır. Bu paketten borçlanarak borç stoklarını çevirecek ülkelere bu borçlanma ne kazandıracaktır? Bütçe açıklarını daraltmayı mı, borç stoklarını törpülemeyi mi ve ardından sürdürülebilir bir büyüme ivmesi yakalamayı mı? Borçlanma, yüzde 5’e varan piyasa faiziyle yapılacaksa, borçlanan ülke mali yapısını bu faizlerle nasıl iyileştirebilir? Krizdeki ülke bu faizle borçlansa bile, içeride kemer sıkmadan hiçbir şey yapamaz. Bunu Türkiye’ye 2001’de IMF parası yaptırmıştı, kimsenin de gıkı çıkmamıştı. IMF, düşük faizli kredi kullandırmış ama mali disiplinle maaşları geriletmiş, kamu yatırımlarını budamış, özelleştirmeleri dayatmış, vergileri ağırlaştırıp banka sistemini hızla tasfiye ettirmişti. Hem alt-orta sınıfların hem de sermayenin bir kısmının canı yandı bu süreçte.

Aynı şeyi, Avrupalılar yaşarlar mı, esas mesele bu.

Bir de şu var: Ya bu pakette toplanan fonlar, borçlanan ülkeleri rehavete sürükler yeni batıklar ortaya çıkarırsa? O zaman pirincin taşını kim, nasıl ayıklayacaktır? Hadise dönüp dolaşıp ülke içi sınıf kavgasında düğümleniyor.

***

Kaynak: TÜİK,TCMB veri tabanları, 2010 istihdam verisi Ocak ayına aittir.


Türkiye’de dövizdeki tırmanma, kalkan operasyonuyla sakinledi, ama şimdilik. Bu arada açıklanan sanayi, cari açık verileri, bir yeni büyüme ivmesi yakalansa da, malum hastalıkların aynen sürdüğünü ve bildik cari açık krizlerinden birine daha yol alındığını ortaya koyuyor. Sanayide üretimde, her ne kadar kriz öncesi çizgi yakalanmamış olsa da kısmi bir toparlanma var. Ama, sanayi toparlanıp ihracat artmış göründükçe, cari açığın bütün haşmetiyle geri döndüğü anlaşılıyor. 2008’in ilk 3 ayında 12.3 milyar dolar olan cari açık, 2009’un ilk 3 ayında, yani ekonominin yüzde 14 dolayında küçüldüğü 2009 ilk çeyreğinde, azalan ithalat talebinin etkisiyle, 2 milyar doların altına düşmüştü. Ama, sanayinin toparlandığı, ihracatın arttığının büyük bir şamatayla açıklandığı 2010’un ilk çeyreğinde, cari açık hazretlerinin 10 milyar doların eşiğine geldiği de açıklandı. Böylece, dönüp dolaşıp aynı filmi seyretmeye başladık.

Bu sağlıksız büyümenin bir kamburu da istihdam yaratmaması. Henüz 2010’un mart verisi açıklanmadı, ama 2008 Mart’ında 4 milyon 403 bin olan sanayi istihdamı, 2009 Mart’ında 409 bin kayıpla 3 milyon 994 bine inmişti. Ocak 2010’da bu sayı 4 milyon 281 bine çıksa da 2008’in ocak ayından 128 bin kişi geride. Mart verileri açıklandığında kaybın telafi edilip edilmediğini göreceğiz.

Ama net olan bir şey, bu, dış kaynağa dayalı, ithal girdiye bağımlı büyüme, en az emeği kullanıp en az ücreti ödeyerek doğrulmaya çalışsa da, cari açık kamburunu büyüterek yeni bir hüsrana yine koşar adım ilerlemek istiyor.

Bu kadar bile bile lades olur mu?


MUSTAFA SÖNMEZ-CUMHURİYET

Wednesday, May 5, 2010

DENİZLER - 6 MAYIS 1972 - UĞURLAR OLSUN





D E N İ Z L E R



Hepsi dev gibi birer devrimciydi.

İşçiydi, köylüydü, sömürülendi, emekciydi.

Onların erdemli, isimsiz kahraman çocuklarıydı.

Tam bağımsızlık, özgürlük, adalet,

Eşit paylaşım içindi kavgaları.

Asırlık çınarların altında yemin ettiler,

Ölmek kolaydı ölecektiler.

Al al çiçekleri olacaktı,

Çiçekleri sevecektiler.

Emperyalizme, faşizme omuz omuza karşı çıktılar.

İşbirlikçi egemenlere Mustafa Kemal'i haykırdılar.

Vatan topraklarına, milli değerlere, petrole sahip çıktılar.

Tabut hücrelerden, zindanlardan, işkencelerden geçtiler.

Onların içinden sadece üç fidandı

Deniz, Hüseyin ve Yusuf.

Yıllardan bin dokuz yüz yetmiş iki,

Günlerden mayısın altısı...

Geceydi, kahpe, karanlık, sinsi bir gece.

Yaktılar projektörleri.

Çevirdiler geceyi gündüze.

Ayak uçlarıyla düzenin cellatları,

Başları önlerinde suçlu gibi sessiz yürüdüler.

Son vedaydı koğuşta ki yoldaşlara

Ağır pranga ve zincir sesleri,

Giderken ölüme üç genç dimdik.

Gecenin baykuşları ve güvercinleri şahittir ki,

Korkmadan uzattılar çelik başlarını yağlı kementlere,

Gözlerinde devrim ateşi, yüreklerinde halk...

Denizler ölmediler,

Karınca gibi heryerdeler.


(Bloğunu kapatan Sunny,Levent
ağabeyin şiiri)


(yoğun finallerim açısından
yorumlar bir müddet kapatılmıştır)